CESA® - Közép-Európai Erősember Szervezet

A CESA® - Közép-Európai Erősember Szövetség 2020 őszén alakult meg a sportág jelenének kiváló versenyzői kezdeményezésére. Azóta a versenykiírásaihoz csatlakozott több, mint 100 hazai versenyző. A létszám és az érdeklődés folyamatosan emelkedik. A szervezet egyesületi keretek között tevékenykedik. Az Egyesület vezetője Sebestyén János elnök, a vezetőség tagjai: Molnár Zsolt és Mounier Stephane.

A szervezet célja az erősportágak – kiemelten a strongman sport – népszerűsítése, versenyzési, sportolási lehetőség biztosítása az érdeklődők számára a pandémia ideje alatt jelenleg Magyarországon, a járványügyi helyzet feloldását követően pedig közép-Európai szinten.

Az Egyesület első számú céljaként tűzte ki, hogy az ország vezető erősember versenysorozatát a Prémium Liga kupasorozatot saját szervezésben tovább megrendezi és ápolja a hagyományait.

Versenyzési lehetőséget kínál a Felföldi Játékok, a Crossover (kevert erősportok) kedvelőinek, valamint 2021-ben országos kupát szervez a hölgyeknek is. A ’21 év nyarán négy állomásos sorozatban a masters korú versenyzők is versenyzési lehetőséghez jutnak.

Kiemelt támogatóink

A strongman sportág Magyarországon

Maga az erőművész és az "erős ember" - mint fogalom - valamikorra réges-régre nyúlik vissza, mert az emberek mindig is ámulattal szemlélték az átlagon felüli fizikumot és azt, amikor ezek az emberek óriási súlyokat mozgattak meg. Azonban maga a „Világ legerősebb embere” verseny először az 1977-es évben került megrendezésre, és az első bajnoka Bruce Wilhem volt. Azóta olyan ismert sportolók öregbítik a strongman versenyek hírnevét, mint Magnus ver Magnusson, Jon Pall Sigmarsson, Mariusz Pudzianowski, vagy éppen a manapság (a Trónok Harcában A hegyet alakító) Halfþór Júlíus Björnsson – láthatóan a neveik legalább olyan tekintélyt parancsolóak, mint az erejük.

Az erősember sport Magyarországon valamikor a rendszerváltás környékén lett ismert a tömegek számára. Valószínűleg sokaknak előtte fogalma sem volt, hogy ilyen sport létezik, míg el nem kezdték itthon is a médiában emlegetni 1990 tájban. A sportág hazai népszerűsítésének legkiemelkedőbb személye a korábban maga is versenyző Fekete László. A másik nagy múltra tekintő név: Darázs Ádám, akinek a neve a HSMA szervezettel forrott össze.

A Magyar Erősember és Erősport Ligát Gadó András jegyzi, fiatal kezdeményezés, 2019-ben alakultak. 2020 október: Megalakul a CESA® Central-European Strongman Association.

CESA®

Kontakt

CESA® - Közép-Európai Erősember Szervezet

EGYESÜLETI ÜGYEK: +36(30)332-37-09
VERSENYSZERVEZÉS: +36(30)910-60-25
E-MAIL:
info@cesa-r.hu

Versenyeink

Az Egyesület első számú céljaként tűzte ki, hogy az ország vezető erősember versenysorozatát a Prémium Liga kupasorozatot saját szervezésben tovább megrendezi és ápolja a hagyományait.

A CESA® - Közép-Európai Erősember Szövetség 2020 őszén alakult meg a sportág jelenének kiváló versenyzői kezdeményezésére.

2018-ban volt az első széria, amely jellemzője, hogy az ország strongman versenyzőinek a zászlóvivői négy fordulón keresztül, általában havonta, kupar...

Ami az open/nyílt kategóriában a Prémium Liga kupasorozat, az a párosoknak a Páros OB. A CESA® ugyan egy fiatal szervezet, de az egyik legfontosabb pr...

A hölgyeknek szeretnénk már 2021-es évben egy kupa sorozattal kedveskedni, három versenyen, versenyenként öt versenyszámmal. Valamint a hölgyeknek is...

A Skót felföldi Játékok alapjaira épülő négy állomásos versenysorozat. Nevezések sorrendjében maximálisan 12 sportoló megmérettetése.

Ami az MMA a küzdősportban az a crossover az erős embereknek. Válogatott versenyszámok összeállítása során a klasszikus strongman gyakorlatok, a felfö...

Négy fordulóra tervezett CESA® Kamionhúzó Liga versenysorozat nyílt, női, könnyűsúlyú és masters kategóriákban idén is.

Meghívásos erős ember verseny. Hat ország többnapos erősember versenye magyarországi helyszínen. Első napon kettő versenyszámban mérik össze erejüket...

Erős vagy? Jelentkezz! Azokat a fiatalokat keressük, akikből megfelelő tehetséggondozással olyan versenyzők válhatnak, akiknek az egész ország szurkol...

CESA® TALENT
TEHETSÉGKUTATÓ PROGRAM

Videó megtekintése Tovabb a részletkre